- Şehir Fotoğrafçılığına
- Şehir Fotoğrafçılığı İçin Ekipmanlar
- Şehir Fotoğrafçılığı için Kompozisyon
- Şehir Fotoğrafçılığı İçin Tenvir
- II. Şehir Fotoğrafçılığı İçin Ekipman
- III. Şehir Fotoğrafçılığı İçin Kompozisyon
- IV. Şehir Fotoğrafçılığı İçin Tenvir
- V. Şehir Fotoğrafçılığı İçin Son İşleme
- VI. Şehir Fotoğrafçılığı Çekmek İçin İpuçları
- VII. Şehir Fotoğrafçılığında Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Yaygın Yanlışlar
- Şehir Fotoğrafçılığı İçin İlham
- IX. Şehir Fotoğrafçılığı Çekilecek Bölgeler
- II. Şehir Fotoğrafçılığı Nelerdir?
- III. Kentsel Fotoğrafçılık İçin Ekipman
- IV. Kentsel Fotoğrafçılıkta Kompozisyon
- V. Kentsel Fotoğrafçılıkta Tenvir
- VI. Kentsel Fotoğrafçılıkta Son İşleme
- VII. Sokak Fotoğrafçılığı Etiği
- VIII. Kentsel Fotoğrafçılık İçin İlham
- IX. Kentsel Fotoğraflarınızı Paylaşmak
Şehir manzaraları fotoğrafçılık için popüler bir mevzudur ve bunun iyi bir sebebi vardır. İnşa edilmiş çevremize dair benzersiz bir görüş açısı sunarlar ve bir şehrin güzelliğini, tarihini ve kültürünü yakalamak için kullanılabilirler.
Bu yazıda, doğru ekipmanı seçmekten görüntülerinizi yapmaya ve düzenlemeye kadar kent fotoğrafçılığının değişik taraflarını inceleyeceğiz. Ek olarak, değişik fer koşullarında kent manzaraları çekmek ve yaygın hatalardan kaçınmak için ipuçları vereceğiz.
İster yeni başlamış olan talep eder deneyimli bir fotoğrafçı olun, bu makalenin daha iyi kent manzaraları çekmenize destek olacağını umuyoruz.
Şehir Fotoğrafçılığına
Şehir fotoğrafçılığı, bir şehrin güzelliğini ve karakterini soruşturma sanatıdır. Ustalaşması zor bir tür olabilir, sadece hem de en ödüllendirici olanlardan biridir.
Şehir manzaraları, yerden, havadan ve binaların içerisinden olmak suretiyle muhtelif perspektiflerden fotoğraflanabilir. Seçtiğiniz bakış açısı türü, görüntünüzün genel görünümünü ve hissini etkileyecektir.
Şehir manzaraları çekerken, görüntünüzün kompozisyonuna dikkat etmek önemlidir. Özne, arka plan ve ön plan benzer biçimde kompozisyon öğeleri görsel olarak hoş bir imaj kurmak için beraber çalışmalıdır.
Şehir manzaraları çekerken aydınlatmayı da göz önünde bulundurmalısınız. Günün saati, hava durumu ve güneşin konumu, görüntünüzün ruh halini ve atmosferini etkileyebilir.
En son, olası olan en iyi neticeleri elde etmek için görsellerinizi dikkatlice düzenlemelisiniz. Bu, pozlamayı, kontrastı ve doygunluğu ayarlamayı, ek olarak kırpmayı ve öteki efektleri eklemeyi içerebilir.
Şehir Fotoğrafçılığı İçin Ekipmanlar
Şehir fotoğrafçılığı için gerekseme duyacağınız ekipman türü bütçenize ve çekim kişiliğinize bağlı olacaktır. Sadece, her kent fotoğrafçısının haiz olması ihtiyaç duyulan birkaç temel ekipman parçası vardır.
Şehir fotoğrafçılığı için en mühim ekipman bir kameradır. Geniş açılı lense haiz bir DSLR ya da aynasız kamera, kent manzaralarını yakalamak için idealdir.
Ek olarak kameranızı sabitlemek ve keskin sahneler çekmek için bir tripoda ihtiyacınız olacak. Uzaktan deklanşör de kameraya dokunmadan resim çekmek için faydalıdır.
Şehir fotoğrafçılığı için öteki isteğe bağlı aksesuarlar içinde polarize filtre, dereceli etkisiz kesafet filtresi ve flaş bulunur.
Şehir Fotoğrafçılığı için Kompozisyon
Görüntünüzün kompozisyonu, başarıya ulaşmış bir kent manzarası yaratmada en mühim faktörlerden biridir. Görüntünüzü oluştururken, aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurmalısınız:
- Mevzu: Fotoğrafınızın mevzusu, çerçevedeki en mühim faktör olmalıdır.
- Arka plan: Arka plan, mevzuya kontekst sağlamalı ve görüntünün genel havasına katkıda bulunmalıdır.
- Ön plan: Ön plan, görüntünüze alaka ve derinlik katmak için kullanılabilir.
- Çizgiler: Çizgiler, gözü görüntüde yönlendirmek ve hareket hissi yaratmak için kullanılabilir.
- Şekiller: Şekiller görsel alaka yaratmak ve resminize yapı eklemek için kullanılabilir.
- Renkler: Görselinizdeki renkler ahenkli ve hoş bir tesir yaratmak için beraber çalışmalıdır.
Fotoğrafınızı oluştururken bu unsurları göz önünde bulundurarak görsel olarak cazibeli ve entresan kent manzaraları yaratabilirsiniz.
Şehir Fotoğrafçılığı İçin Tenvir
Fer koşulları kent manzaralarınızın görünümü ve hissi üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Günün saati, hava durumu ve güneşin konumu ışığın standardını etkileyebilir.
Sabahın erken saatleri ve akşamın geç saatleri çoğu zaman kent manzaraları çekmek için en iyi zamanlardır zira fer daha yumuşak ve daha dağınıktır. Bu, görüntüleriniz için daha hoş bir fer yaratabilir.
Gündüz çekim yapıyorsanız, kamera sarsıntısını önlemek için bir tripod kullanmanız gerekecektir. Ek olarak parlamayı azaltmak ve görüntülerinizdeki kontrastı iyileştirmek için bir polarize filtre de kullanabilirsiniz.
Kapalı hava koşullarında çekim yaparken, görüntülerinize fer eklemek için flaş kullanabilirsiniz. Bu, daha acıklı bir tesir yaratmaya destek olabilir.
Değişik fer koşullarını anlayarak, bu tarz şeyleri kendi avantajınıza kullanarak çarpıcı kent manzaraları yaratabilirsiniz.
Şehir Fotoğrafçılığı İçin Son İşleme
Antet | Özellikler |
---|---|
Şehir manzarası | – Kentsel mimari |
Şehir fotoğrafçılığı | – Şehirlerin güzelliğini yakalamak |
Kentsel bulgu | – Terk edilmiş binaları ve öteki gizli saklı bölgeleri keşfetmek |
Sokak fotoğrafçılığı | – Şehir yaşamının organik anlarını yakalamak |
Kentsel görünüm | – Şehirlerin organik güzelliklerini fotoğraflamak |
II. Şehir Fotoğrafçılığı İçin Ekipman
Şehir fotoğrafçılığı için gerekseme duyacağınız temel ekipmanlardan bazıları şunlardır:
- Geniş açılı lensli bir DSLR ya da aynasız kamera
- Bir tripod
- Polarize filtre
- Yansız kesafet filtresi
- Uzaktan deklanşör özgür bırakma
- Bir kamera çantası
Bu temel ekipmanların yanı sıra flaş, drone ya da gimbal benzer biçimde ek ekipmanlara da yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.
III. Şehir Fotoğrafçılığı İçin Kompozisyon
Kompozisyon, kent fotoğrafçılığının en mühim unsurlarından biridir. İyi oluşturulmuş bir kent manzarası, izleyicinin gözünü görüntüye çekebilir ve bir yer duygusu yaratabilir. Daha müessir kent manzaraları oluşturmanıza destek olabilecek birkaç temel kompozisyon ilkesi vardır.
1. Önder çizgiler
Önder çizgiler, izleyicinin gözünü imaj süresince yönlendiren çizgilerdir. Yollar ya da nehirler benzer biçimde organik çizgiler ya da binalar ya da köprüler benzer biçimde insan yapımı çizgiler olabilir. Önder çizgiler, görüntülerinizde derinlik ve hareket hissi yaratmaya destek olabilir.
2. Ön plan ilgisi
Şehir manzaralarınıza ön plan alaka eklemek, derinlik hissi yaratmaya ve görüntülerinizi görsel olarak daha entresan hale getirmeye destek olabilir. Ön plan alaka, sokakta yürüyen bir kişiden pencere kenarındaki bir saksıya kadar her şey olabilir.
3. Çerçeveleme
Çerçeveleme, bakış açısı duygusu yaratmak ve izleyicinin gözünü görüntüye çekmek için kullanılabilen bir tekniktir. Ağaçlar ya da binalar benzer biçimde organik unsurları ya da kapı ya da pencere benzer biçimde insan yapımı unsurları kullanarak kent manzaralarınızı çerçeveleyebilirsiniz.
4. Balans
Balans, görsel olarak hoş bir imaj yapmaya destek olabilecek mühim bir kompozisyon öğesidir. İki tür balans vardır: bakışımlı balans ve asimetrik balans. Bakışımlı balans, görüntünün her iki yanındaki öğelerin ebat ve ağırlık bakımından eşit olmasıdır. Asimetrik balans, görüntünün her iki yanındaki öğelerin ebat ve ağırlık bakımından değişik olmasıdır.
5. Kontrast
Kontrast, görsellerinizde görsel alaka duygusu yaratmak için kullanabileceğiniz bir tekniktir. Kontrast, değişik renkler, dokular ya da şekiller kullanılarak yaratılabilir.
6. Basitleştirin
Şehir manzaraları çekerken kompozisyonlarınızı basitleştirmek önemlidir. Bu, lüzumsuz öğeleri çerçeveden çıkarmak ve en mühim öğelere odaklanmak anlama gelir.
Bu kompozisyon prensiplerini izleyerek, izleyicinin gözünü görüntüye çeken ve bir mekan duygusu yaratan daha müessir kent manzaraları yaratabilirsiniz.
IV. Şehir Fotoğrafçılığı İçin Tenvir
Bir şehirdeki fer koşulları, günün saatine, hava durumuna ve konuma bağlı olarak büyük seviyede değişebilir.
Genel hatlarıyla, kent fotoğrafçılığı için en iyi vakit, gün doğumundan ortalama bir saat sonrasında ve gün batımından önceki altın saattir. Bu vakit zarfında fer yumuşak ve dağınıktır, bu da kent manzaraları için daha hoş bir fer yaratır.
Günün öteki saatlerinde çekim yapıyorsanız, fer koşullarına daha çok dikkat etmeniz icap eder. Mesela, direkt güneş ışığında çekim yapıyorsanız, parlamayı ve yansımaları azaltmak için polarize filtre kullanmanız icap eder.
Şehir manzaralarınızda daha entresan fer efektleri yaratmak için suni fer da kullanabilirsiniz. Mesela, karanlık bir arka planın önündeki bir nesneyi aydınlatmak için flaş kullanabilir ya da parlayan bir tesir yaratmak için fer boyama tekniğini kullanabilirsiniz.
Şehir manzaralarınız için en iyi olanı bulmak için değişik fer koşullarını kontrol edin.
V. Şehir Fotoğrafçılığı İçin Son İşleme
Şehir fotoğrafçılığının mühim bir parçası olan post-işleme, görüntülerinizin genel standardını iyileştirmeye ve arzu ettiğiniz görünümü ortaya çıkarmaya destek olabilir. Kullanabileceğiniz birçok değişik post-işleme tekniği vardır, sadece en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Pozlama, kontrast ve beyaz dengesini ayarlama
- Gürültü ekleme ya da çıkarma
- Görüntüyü keskinleştirme ya da bulanıklaştırma
- Renk ya da siyah beyaz efektler ekleme
- Ufak resimler ya da öteki yaratıcı efektler ekleme
Şehir fotoğraflarınızı iyi mi sonradan işleyeceğinizi öğrenmenin en iyi yolu, değişik teknikleri tecrübe etmek ve sizin için en iyi olanı görmektir. Adobe Photoshop, Lightroom ve Capture One benzer biçimde birçok değişik sonradan işleme yazılım programı mevcuttur, böylece en kolay ettiğinizi seçebilirsiniz.
Post-işlemenin temellerine hakim olduğunuzda, izleyicilerinizin dikkatini çekecek çarpıcı kent manzaraları yaratmak için bunu kullanabilirsiniz.
VI. Şehir Fotoğrafçılığı Çekmek İçin İpuçları
Şehir fotoğrafçılığı için birtakım ipuçları:
- Şehir manzarasını bütün ihtişamıyla yakalamak için geniş açılı bir lens kullanın.
- İlginç açılar ve perspektifler arayın.
- Değişik fer koşullarını kontrol edin.
- Fotoğraflarınızı geliştirmek için post-prodüksiyonu kullanın.
- Yaratıcı olmaktan korkmayın!
Değişik lokasyonlarda kent fotoğrafçılığı için birtakım hususi ipuçları:
- Şehir merkezinde gökdelenleri, köprüleri ve öteki sembolik yapıları arayın.
- Mesken mahallelerinde sokak sanatı, duvar resimleri ve camia kimliğini yansıtan öteki işaretleri arayın.
- Park ve bahçelerde çiçekleri, ağaçları ve öteki organik unsurları arayın.
- Terk edilmiş binalarda grafiti, çürüme ve kentsel çürümenin öteki emarelerini arayın.
Birazcık ergonomik yaparak izleyicilerinizin dikkatini çekecek olağanüstü kent manzaraları yakalayabilirsiniz.
VII. Şehir Fotoğrafçılığında Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Yaygın Yanlışlar
Şehir fotoğrafçılığı çekerken, daha iyi fotoğraflar çekmek için kaçınmanız ihtiyaç duyulan birkaç yaygın hata vardır. Bu yanlışlar şunlardır:
- Tripod kullanmamak
- Yavaş deklanşör hızıyla çekim
- Geniş bir diyafram açıklığı kullanma
- Arka plana dikkat etmemek
- Önder çizgiler kullanılmaması
- Mevzunuza yaklaşmamak
- Değişik açılarla tecrübe etme yapmamak
Bu yaygın hatalardan kaçınarak daha entresan, görsel olarak daha hoş kent fotoğrafları çekebilirsiniz.
Şehir Fotoğrafçılığı İçin İlham
Şehir fotoğrafçılığı, kentsel manzaraların güzelliğini ve gücünü yakalamanın mükemmel bir yoludur. Ek olarak kendi yaratıcılığınızı keşfetmenin ve ziyaret ettiğiniz bölgeler hakkındaki hikayeler anlatmanın bir yolu olabilir. Kendi kent fotoğrafçılığınız için esin arıyorsanız, işte birkaç ipucu:
- İlginç açılar ve perspektifler arayın.
- Değişik fer koşullarını kontrol edin.
- Çevrenizdeki ayrıntılara dikkat edin.
- Şehrin atmosferini yakalamaya çalışın.
- Değişik teknikleri denemekten korkmayın.
İşte size esin verebilecek kent fotoğrafçılığına dair birtakım örnekler:
Ümit ederim bu örnekler sizi kendi kent fotoğrafçılığı yolculuğunuza başlamanız için esin vermiştir. Dışarı çıkın ve şehrinizi keşfedin ve kentsel manzaranın güzelliğini ve gücünü yakalayın!
IX. Şehir Fotoğrafçılığı Çekilecek Bölgeler
Şehir fotoğrafçılığı çekmek için hem ABD Birleşik Devletleri’nde bununla birlikte dünya genelinde birçok mükemmel yer var. İşte favorilerimizden birkaçı:
-
New York Şehri
-
San Fransisco
-
Chicago
-
Los Angeles
-
Londra
-
Paris
-
Tokyo
-
Hong Kong
-
Singapur
Bu metropoller dünyanın en ikonik mimarilerine, simge yapılarına ve sokak manzaralarına ev sahipliği yapar. Ek olarak entresan insanoğlu ve fotoğraflanacak aktiviteler bulmak için mükemmel yerlerdir.
Bu büyük şehirlere ayrıca, kent fotoğrafçılığı için mükemmel fırsatlar sunan birçok minik kasaba ve kent de bulunmaktadır. En sevdiğimiz minik şehirlerden bazıları şunlardır:
-
Asheville, Şimal Karolina
-
Portland, Oregon
-
Santa Fe, Yeni Meksika
-
Marfa, Teksas
-
Savannah, Gürcistan
-
Charleston, Cenup Karolina
-
New Orleans, Louisiana
-
Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti
-
Quito, Ekvador
Bu minik metropoller büyük şehirlere bakılırsa daha samimi ve şahsi bir edinim sunar. Ek olarak gizli saklı hazineler ve kent yaşamına dair benzersiz bakış açıları bulmak için mükemmel yerlerdir.
Şehir fotoğrafçılığını nerede çekmeyi seçerseniz seçin, en mühim şey dışarı çıkıp keşfetmektir. Ne kadar oldukça keşfederseniz, o denli oldukça mükemmel resim fırsatı bulursunuz.
S1: Şehir fotoğrafçılığı nelerdir?
Şehir fotoğrafçılığı, fotoğrafçılık kanalıyla bir şehrin güzelliğini ve ruhunu soruşturma sanatıdır. Şehir manzaraları, sokak fotoğrafçılığı, kentsel bulgu ve daha fazlasını içerebilir.
S2: Şehir fotoğrafçılığı için hangi ekipmana ihtiyacım var?
Şehir fotoğrafçılığı için gerekseme duyduğunuz temel ekipmanlar içinde bir kamera, bir lens ve bir tripod bulunur. Ek olarak bir kamera çantası, filtreler ve öteki takıları da düşünebilirsiniz.
S3: Şehir fotoğrafçılığı için en iyi ipuçları nedir?
Şehir fotoğrafçılığı için birtakım ipuçları:
Bütün kent manzarasını yakalamak için geniş açılı bir lens kullanın.
Değişik ruh hallerini yakalamak için günün değişik saatlerinde çekim yapın.
İlginç açılar ve perspektifler arayın.
Değişik fer koşullarını kontrol edin.
Nesnelerinize yakınlaşmaktan korkmayın.
Görüntülerinizi geliştirmek için son işlemden yararlanın.
Urban Odyssey, kent fotoğrafçılığı sanatını inceleyen bir kitaptır. Kompozisyon ve aydınlatmanın temellerinden sokak fotoğrafçılığı ve kentsel bulgu benzer biçimde daha gelişmiş tekniklere kadar her şeyi kapsar. Kitapta ek olarak dünyanın en meşhur kentsel fotoğrafçılarından bazılarıyla meydana getirilen röportajlar yer alır ve çalışmalarına ve yaratıcı süreçlerine dair içgörüler sunulur.
Şehir fotoğrafçılığı hakkındaki daha çok data edinmek istiyorsanız, Urban Odyssey ne olursa olsun okunmalıdır. Kendi kent fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşımanıza destek olacak kıymetli bilgilerle doludur.
Urban Odyssey’i Amazon’dan satın alabilirsiniz:
https://www.amazon.com/Urban-Odyssey-Exploring-Cityscapes-Photographers/dp/1683146372″ rel=”nofollow”
Hususiyet | Şehir manzarası | Şehir Fotoğrafçılığı | Kentsel Bulgu | Sokak Fotoğrafçılığı | Yolculuk Fotoğrafçılığı |
---|---|---|---|---|---|
Mevzu | Binalar, simge yapılar, kent manzaraları | Sokaklar, binalar, insanoğlu | Terk edilmiş binalar, gizli saklı bölgeler | Kamusal alanlardaki insanoğlu | Manzaralar, kent manzaraları, insanoğlu |
Teçhizat | Geniş açılı lens, tripod | Durağan(durgun) odaklı lensler, süratli deklanşör hızı | Flaş, tripod | Süratli prime lensler, gizli saklı kameralar | Geniş açılı lens, tripod |
Kompozisyon | Önder çizgiler, bakışım, olumsuz alan | Üçte bir kuralı, çerçeveleme, organik anlamış olur | Bulgu, olağan dışı açılar | samimi anlamış olur, öykü anlatımı | Manzaralar, simge yapılar |
Tenvir | Altın saat, mavi saat | Naturel fer, flaş | Mevcut fer, suni fer | Mevcut fer, flaş | Naturel fer, altın saat |
Son İşleme | Renk derecelendirme, kontrast, tatmin | Pozlama ayarlamaları, kırpma, filtreler | Renk düzeltme, gürültü azaltma | Renk derecelendirme, kırpma, filtreler | Renk derecelendirme, kontrast, tatmin |
II. Şehir Fotoğrafçılığı Nelerdir?
Kentsel fotoğrafçılık, kentsel ortamların manzaralarını, seslerini ve insanlarını eline geçiren bir fotoğrafçılık türüdür. Şehir manzaraları, sokak sahneleri ve şehirdeki günlük hayatın görüntülerini içerebilir. Kentsel fotoğrafçılık, kentsel manzarayı belgelemek, şehirlerde yaşayan insanoğlu hakkındaki hikayeler bahsetmek ya da basitçe kentsel hayatın güzel görüntülerini kurmak için kullanılabilir.
III. Kentsel Fotoğrafçılık İçin Ekipman
Kentsel fotoğrafçılık için gerekseme duyduğunuz ekipman, hususi ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olarak değişecektir. Sadece, bütün kentsel fotoğrafçıların haiz olması ihtiyaç duyulan birkaç temel ekipman parçası vardır.
Evvela bir kameraya ihtiyacınız olacak. İyi bir lens seçimine haiz bir DSLR ya da aynasız kamera size en çok esnekliği elde edecektir. Bütçeniz kısıtlıysa, bir nokta ve çekim kamerasıyla da yönetim edebilirsiniz.
Bir kameraya ayrıca, bir tripoda da ihtiyacınız olacak. Bir tripod, kameranızı sabitlemenize ve bilhassa düşük fer koşullarında keskin sahneler çekmenize destek olacaktır.
Düşük fer koşullarında çekim yapmayı planlıyorsanız, süratli bir lense de ihtiyacınız olacak. Süratli bir lensin geniş bir diyaframı vardır, bu da kameraya daha çok fer girmesini sağlar. Bu, gürültüye niçin olabilecek ISO ayarını artırmanıza ihtiyaç duymadan düşük ışıkta keskin sahneler çekmenize destek sağlar.
En son kamera çantası, bellek kartları ve piller benzer biçimde birkaç aksesuara ihtiyacınız olacak.
IV. Kentsel Fotoğrafçılıkta Kompozisyon
Kompozisyon, kentsel fotoğrafçılığın en mühim unsurlarından biridir. İyi oluşturulmuş bir resim, tesir ve görsel alaka açısından büyük ayrım yaratabilir.
Kentsel fotoğrafçılığınızı geliştirmek için kullanabileceğiniz birçok değişik kompozisyon tekniği vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Önder çizgiler
- Bakışım
- Olumsuz alan
- Görüş açısı
- Ön plan ilgisi
Değişik kompozisyon tekniklerini deneyerek daha entresan ve görsel olarak daha cazibeli şehir fotoğrafları yaratabilirsiniz.
V. Kentsel Fotoğrafçılıkta Tenvir
Tenvir, kentsel fotoğrafçılığın en mühim unsurlarından biridir. Işığın bir sahneye düşme şekli, fotoğraflarınızın ruh halini ve atmosferini mühim seviyede etkileyebilir.
Kentsel fotoğrafçılıkta karşılaşacağınız üç ana tenvir türü vardır:
-
Direkt güneş ışığı
-
Ortam ışığı
-
Strobe ışığı
-
Düşük ışıkta çekim yaparken kameranızın durağan(durgun) kalmasını sağlamak için tripod kullanın.
-
Daha çok fer girmesi için geniş bir diyafram kullanın.
-
Değişik pozlama aralıklarını yakalamak için pozlamalarınızı ayraç içerisine alın.
-
Görüntünüzün muayyen bir bölümündeki fer miktarını azaltmak için dereceli etkisiz kesafet filtreleri kullanın.
-
Bir sahneye fer eklemek ya da muayyen bir efekt yaratmak için flaş kullanın.
- Fotoğraflarınızı kırparak lüzumsuz öğeleri kaldırın.
- Fotoğraflarınızın genel görünümünü iyileştirmek için pozlamayı, kontrastı ve doygunluğu ayarlayın.
- Muayyen bir ruh hali ya da yoldam yaratmak için filtreler ya da efektler ilave edin.
- Çekim esnasında oluşan yanlış pozlama ya da odaklama benzer biçimde sorunları düzeltin.
- İnsanların şahsi alanlarına saygılı olun.
- Fotoğraflarının çekilmesinden açıkça kaçınmaya çalışan kişilerin fotoğraflarını çekmeyin.
- Şayet birileri size gelip fotoğrafını çekmemenizi söylerse, onların isteğine hürmet gösterin ve fotoğrafı silin.
- Öteki şehir fotoğrafçılarının çalışmalarına bakın.
- Şehirleri ziyaret edin ve değişik mahalleleri keşfedin.
- Çevrenizdeki ayrıntılara dikkat edin.
- Şehir fotoğrafçılığıyla alakalı kitaplar ve makaleler okuyunuz.
- Şehir fotoğrafçılığı üstüne derslere ya da atölyelere katılın.
- Fotoğraflarınızı toplumsal medyada paylaşın.
- Fotoğraflarınızı resim yarışmalarına gönderin.
- Çalışmalarınızı sergilemek için bir internet sayfası ya da blog oluşturun.
- Fotoğraflarınızı bastırın ve satın.
- Fotoğraflarınızı bir galeride sergileyin.
Her tenvir türünün kendine has avantajları ve dezavantajları vardır.
Direkt gelen güneş ışığı oldukça parlak, kontrastlı sahneler yaratabilir. Bu, bir sahnedeki ayrıntıları yakalamak için mükemmel olabilir, sadece organik görünümlü bir pozlama elde etmek de zor olabilir.
Ortam ışığı, herhangi bir ek kaynak olmadan bir sahnede bulunan ışıktır. Bu, güneş ışığı, suni fer ya da her ikisinin bir kombinasyonu olabilir. Ortam ışığı çoğu zaman direkt güneş ışığından daha yumuşak ve daha dağınıktır, bu da organik görünümlü bir pozlama elde etmeyi kolaylaştırabilir.
Strobe ışığı, bir strobe ya da flaş ünitesi tarafınca üretilen suni ışıktır. Strobe ışığı, bir sahneye fer eklemek ya da muayyen bir efekt yaratmak için kullanılabilir.
Kentsel fotoğrafçılıkta aydınlatmanın iyi mi kullanılacağını öğrenmenin en iyi yolu, değişik fer türlerini tecrübe etmek ve bunların fotoğraflarınızı iyi mi etkilediğini görmektir.
Kentsel fotoğrafçılıkta aydınlatmayı kullanmaya yönelik birkaç ipucu:
Birazcık ergonomik yaparak, ışığı kullanarak çarpıcı şehir fotoğrafları yaratabileceksiniz.
VI. Kentsel Fotoğrafçılıkta Son İşleme
Son muamele, fotoğraflarınızı çektikten sonrasında tertip ve geliştirme sürecidir. Bu, kırpma, pozlamayı, kontrastı ve doygunluğu ayarlama ve filtreler ya da efektler ekleme benzer biçimde muhtelif adımları içerebilir.
Son muamele, kentsel fotoğrafçılığın mühim bir parçasıdır, zira görüntüleriniz için arzu ettiğiniz görünümü ve hissi yaratmanıza destek olabilir. Ek olarak, çekim dönemi esnasında oluşabilecek yanlış pozlama ya da odaklama benzer biçimde sorunları düzeltmenize de destek olabilir.
Kentsel fotoğraflarınızı sonradan işlemenin birçok değişik yolu vardır. Adobe Photoshop, Lightroom ya da Capture One benzer biçimde muhtelif yazılım programlarını kullanabilirsiniz. Ek olarak Canva ya da PicMonkey benzer biçimde çevrimiçi resim tertip araçlarını da kullanabilirsiniz.
Kentsel fotoğraflarınızı iyi mi sonradan işleyeceğinizi öğrenmenin en iyi yolu, değişik teknikler tecrübe etmek ve sizin için en iyi olanı görmektir. Kararlı ve süratli kurallar yoktur, bundan dolayı beğendiğiniz görünümü bulana kadar denemekten çekinmeyin.
Şehir fotoğraflarınızı sonradan işlemek için birkaç ipucu:
Bu ipuçlarını takip ederek şehrin güzelliğini yakalayacak çarpıcı şehir fotoğrafları yaratabilirsiniz.
VII. Sokak Fotoğrafçılığı Etiği
Sokak fotoğrafçılığı, fotoğrafçılığın tartışmalı bir türüdür ve fotoğrafçıların bilincinde olması ihtiyaç duyulan bir takım ahlaki problem vardır.
Sokak fotoğrafçılığındaki en büyük ahlaki kaygılardan biri rıza meselesidir. Birini kamusal alanda fotoğrafladığınızda, o fert fotoğrafının çekilmesine rıza göstermez. Bu, üstesinden gelinmesi zor bir problem olabilir ve basit yanıtlar yoktur.
Birtakım fotoğrafçılar, birinin izni olmadan onu fotoğraflamanın daima yanlış olduğuna inanır. Ötekiler, birinin mahremiyetine müdahale etmediğiniz sürece onu kamusal alanda fotoğraflamanın kabul edilebilir olduğuna inanır.
Netice olarak, birinin izni olmadan fotoğrafını çekip çekmeme sonucu şahsi bir karardır. Sadece, resim çekmeden ilkin eylemlerinizin ahlaki sonuçlarının bilincinde olmak önemlidir.
İşte insanların mahremiyetini ihlal etmeden kamusal alanda fotoğraflarını çekmek için birtakım ipuçları:
Bu ipuçlarını takip ederek sokak fotoğrafçılığınızın ahlaki ve saygılı olmasını sağlayabilirsiniz.
VIII. Kentsel Fotoğrafçılık İçin İlham
Kentsel fotoğrafçılık için esin bulmanın birçok yolu vardır. İşte birkaç düşünce:
İlham ararken yeni fikirlere ve deneyimlere aleni olmak önemlidir. Değişik teknikler ve stiller denemekten korkmayın. Ne kadar oldukça gözlem yapmış olursanız, bir kent fotoğrafçısı olarak kendi benzersiz sesinizi bulma olasılığınız o denli artar.
IX. Kentsel Fotoğraflarınızı Paylaşmak
Mükemmel kent fotoğrafları çektikten sonrasında, bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz! Şehir fotoğraflarınızı paylaşmak için birkaç ipucu:
Kentsel fotoğraflarınızı paylaşırken, fotoğrafın açıklamasını ve nerede çekildiğini eklediğinizden güvenli olun. Ek olarak, kullandığınız kamera ve lens hakkındaki data ve fotoğrafı çekmek için kullandığınız ayarları da ekleyebilirsiniz.
Kentsel fotoğraflarınızı paylaşmak, öteki fotoğrafçılarla irtibat kurmanın, çalışmanız hakkındaki geri bildirim almanın ve başkalarına esin vermenin mükemmel bir yoludur. O zaman dışarı çıkın ve çekime başlayın!
S: Şehir fotoğrafçılığı ile sokak fotoğrafçılığı arasındaki ayrım nelerdir?
A: Kentsel fotoğrafçılık ve sokak fotoğrafçılığı çoğunlukla birbirinin yerine kullanılır, sadece iki tür içinde birtakım temel farklar vardır. Kentsel fotoğrafçılık çoğu zaman kent manzarasının kendisine odaklanırken, sokak fotoğrafçılığı şehirde gerçekleşen insanlara ve etkileşimlere odaklanır. Sokak fotoğrafçılığı çoğu zaman daha samimi ve spontanedir, kentsel fotoğrafçılık ise daha kasıtlı ve planlı olabilir.
S: Kentsel fotoğrafçılık için hangi ekipmanlara ihtiyacım var?
A: Kentsel fotoğrafçılık için gerekseme duyduğunuz temel ekipmanlar içinde bir kamera, bir lens ve bir tripod bulunur. Geniş açılı lense haiz bir DSLR ya da aynasız kamera kent manzaralarını yakalamak için idealdir, telefoto lens ise ayrıntıları ya da insanları uzaktan fotoğraflamak için kullanışlı olabilir. Bir tripod uzun pozlamalar yapmak ve düşük ışıkta çekim yaparken kameranızı sabitlemek için faydalıdır.
S: Daha iyi kent fotoğrafları çekmek için ipuçlarınız nedir?
A: Daha iyi kent fotoğrafları çekmek için birkaç ipucu:
Şehrinizi keşfedin. Bir şehri iyi mi fotoğraflayacağınızı öğrenmenin en iyi yolu onu keşfetmek ve ilginizi çeken bölgeleri bulmaktır. Fotoğraflamak için entresan mimari, sokak sanatı ve insanoğlu arayın.
Işığa dikkat edin. Günün saati ve ışığın yönü fotoğraflarınız üstünde büyük bir etkiye haiz olabilir. Işığın fotoğraflarınızın görünümünü iyi mi değiştirdiğini görmek için günün değişik saatlerinde çekim yapmayı kontrol edin.
Bir tripod kullanın. Bir tripod, düşük ışıkta ve uzun pozlamalarda keskin fotoğraflar çekmenize destek olabilir.
Sabırlı olun. Şehir fotoğrafçılığı yavaş tempolu olabilir, bundan dolayı sabırlı olun ve çekiminizi yapmak için doğru anı bekleyin.
0 Yorum